Sunday, March 26, 2017

7. nädal: 2017 aasta IT proff

2017 aasta IT proff Eestis peab vastama mitmetele "nõutele" ja ei saa enam olla pelgalt keldis istuv ja mitte kellegagi suhelda sooviv IT-poiss. Kuigi minu arust pole see pelgalt ainult IT-maailmas nii, vaid vahet pole mis elualal. Peale vastavava eriala oskuse peab oskama ka inimestega suhelda, oskama esinada, teada ka kuidas riietuda ning oma hügeenist kinni pidama.
Tänapäeva Eestis on IT professionaalidelt nõutud esiteks vajaliku eriala-hariduse tunnistus. See näitab peale selle, et inimene on omandanud eriala baas- kui ka sügavamad teadmised ning teda tunnustatakse nende oskuste poolest ka seda, et inimene suudab alustatu lõpule viia. Ei loobu kergekäeliselt ja saab pingelisemates olukordades hakkama. Samuti oleks hea, kui on olemas ka mõni oma valdkonna spetsiifiline sertifikaat, nt gis-arendajatel ühe või teise firma arenduskeskkonna või raamistiku tunnistus, et inimene tunneb seda valdkonda ja oskab seal uusi projekte arendada või tuge pakkuda.
Samuti on IT profil tähtis osata inimestega suhelda. Paljud/(enamus) projektid on meeskonnapõhised ja meeskonnakaaslastega läbisaamine ja suhtlemine on väga tähtis. Keegi ei taha, et firma või projekt kannataks, sellepärast et meeskonnaliikmed ei oska suhelda. Paljud projektid on ka rahvusvahelised ning seal on suhtelmisoskus eriti tähtis.
Lõpuks peab IT proff olema vastuvõtlik uutele teadmistele ja olen muidu uuedusmeelne. IT maailm areneb kiiresti ja tähtis oskus on suuta ja tahta õppida alati midagi juurde. Minu arust on tähtis oskus ka kuulata ja osata õppida sealt, kus sa arvad, et pole midagi enam juurde õppida. Isegi kui oled ise väga tark ja kõik sinult õpivad, siis on kasulik tunnistada, et keegi kuskil teab veel midagi, mida mina sellest ei tea. See aitab end pidevalt edasi arendada ja tekitab pigem sõbraliku kui ülbiku mulje.
Lõpetuseks meenub mulle siin kolleegi leitud nõuded arendajale. Kui tänapäeva arendaja tööpakkumise nõudmised kantakse üle autojuhi töökuulutusele, siis autojuht peaks omama vastavat juhiluba ja kogemust: mootorratas, sõiduauto, veoauto, buss, tank, hõljuk, traktor jne.... 

No comments:

Post a Comment