Tuesday, May 9, 2017

13. nädal: Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

Pahavara - kuna tehnoloogia areng on küllaltki kiire, siis mida edasi areneb mõni tehnoloogia, seda edasi areneb ka pahavara sellel tehnoloogial või et sellesse tehnoloogiasse sisse murda ja pahandust teha. Ma arvan, et pahavarade vastu ei ole sellemõttes kaitset, et niipalju kui on inimesi, leidub kuskil ikka keegi, kes tahab teha pigem midagi halba kui head. See et millises tehnoloogilises ajastus need asjad juhtuvud ei muuda inimloomust.
Et pahavara vastu võidelda või üks kõik mille suhtes midagi teha, on kõige õigem koolitus või siis kasvatus. Meil räägitakse, et liikluses tuleb alustda liikluskasvatusest, samamoodi tuleks inimesi kasvatada(/koolitada), et nad ei annaks ise põhjust pahavaral nendele kahju tegema hakkamaks või ei paneks omast teadmatusest pahavara tööle. Koolides võiks arvutitundides olla erladi teemade plokk, kus räägitakse erinevatest ohtudes ja kuidas neid vältida. Eakamatele inimestele, kes on pigem arvutikaugemad võiks olla soodustatud koolitused jne...
Reeglida saab jagada minuarust kahte lehte. Ühes reeglite grupis on meil tänase teema all kirjeldatud füüsiline ligipääs (paroolid, kasutajad), kes kust kuhu ligipääseb (õigused) jne. Teise gruppi paneks üldlevinumad reeglid, et ära võta "võõrastelt" asju vastu, ära mine võõrastega kaasa jne. Eks reeglid ja nendest kinnipidamine sõltub paljuski ka eelnevast punktist - koolitusest/kasvatusest.

No comments:

Post a Comment